وکالت بلاعزل چیست؟
وکالت بلاعزل سندی است محضری و رسمی که از طریق دفترخانه اسناد رسمی توسط موکل به وکیل( که می تواند هر شخص عاقل و بالغی باشد ) داده می شود که در کار مشخصه ای که خلاف مفهوم ماده ۱۰ قانون مدنی نباشد اختیارات واسعه و تمام و کمال را تا اجرای موضوعیت وکالت انجام دهد و عزل آن توسط موکل جایز نبوده لکن قانون گذار می گوید اگر فرضاً دلائل و مدارک و شواهدی کامل دلالت بر عدول از وکالتنامه وجود داشته باشد باید به دادگاه مراجعه و پس از اثبات حق رأی به ابطال وکالت نامه داده شود.
نکته وکالتی : توصیه میگردد حتی الامکان به دیگران وکالت بلاعزل ندهید.
🔸انواع وکالت بلاعزل
دو نوع وکالت وجود دارد:
یکی وکالت در امور خاص و تعیین شده ودیگری وکالت جامع. در وکالت اولیه یعنی انجام کار یا امری خاص دقیقاً حدود وثغور اختیارات تعیین شده است. لکن دروکالت جامع ازنوع بلاعزل وکیل می تواند درکلیه امور زندگی موکل خود واردعمل واستیفای حق وپیگیری نماید و در این نوع وکالت نامه ها تا مادام که موکل زنده است، وکالت بقوت خود باقی است و درصورت فوت وکالت نامه اعتباری نخواهد داشت.( موکدا توصیه نمی شود )
🔸وکالت بلاعزل در طلاق
وکالت بلاعزل در طلاق معمولاً توسط یکی از زوجین به دیگری از طریق دفاتر اسناد رسمی داده می شود که راجع به طلاق خلعی، رجعی، بائن، مبالات، حق حضانت اطفال،راجع به مهریه،نفقه، اجرت المثل و هر نوع مورد دیگری دارند یکی از طرفین بدون نیاز به حضور دیگری مبادرت به طلاق از طریق محاکم نماید و این گونه وکالت نامه های بلاعزل قابلیت اجرائی در تمام مراحل را دارند.
🔸وکالت بلاعزل در فروش ملک
اگر وکالتی بلاعزل به کسی داده شود و وکیل نسبت به فروش املاک و مستغلات موکل خود اقدام و وجوه دریافتی از معامله را درمتن وکالت نامه بلاتکلیف بگذارد،در این راستا چنان چه قصد بر پرداخت ثمن معامله از راه فروش باشد صراحت ماده ۳۳۸ قانون مدنی که می گوید تملیک عین باید به عوض معلوم باشد می تواند موکل حق خود را استیفاء کند.
🔸وکالت بلاعزل بعد از فوت
طبق ماده ۶۷۹ قانون مدنی موکل می تواند هروقت بخواهد وکیل را عزل کند مگر این که وکالت وکیل و یا عدم عزل ضمن عقد لازمی شرط شده باشد. با مرگ هر یک از طرفین در وکالت بلاعزل هم بقای آن منتفی می شود. زیرا ، اولا بند۳ ماده ۶۷۸ به طور مطلق فوت یا جنون وکیل یا موکل را موجب انقضای وکالت می داند.
ثانیا مطابق ماده ۹۵۴ همین قانون به عنوان قاعده حاکم بر همه عقود جایز ، فوت احد طرفین موجب انفساخ عقد جایز خواهد شد. بدیهی است بلاعزل بودن وکالت و اسقاط حق عزل یا استعفاء، ماهیت آن را تغییر نمی دهد و آن را به عقدی لازم تبدیل نخواهد کرد. صرفاً موکل حق عزل وکیل را در مدت محدود یا نامحدود از خود ساقط نموده یا حق استعفای وکیل سلب شده است. ثالثاً: جوهر اذن و نیابت در وکالت در مرحله حدوث عقد وجود داشته ، در باقی آن هم مورد نیاز است و با فوت یکی از طرفین در نظام حقوقی ما نمی توان پذیرفت که کماکان اذن و نیابت باقی خواهد بود. بلکه ، اثر فوت هر یک از دو طرف، انحلال عقد وکالت بلاعزل را در پی خواهد داشت .
🔸ادامه در پست های آینده …
اگر در فهم متن وکالتنامه مشکل دارید می توانید با وکلای ما مشاوره نمایید :http://www.dadyad.ir